Manifest

 

LA DEGRADACIÓ DEL PAISATGE I LA PÈRDUA DE BIODIVERSITAT I DE PATRIMONI HISTÒRIC

L'àmbit i el seu entorn configuren un mosaic agroforestal típicament vallesà de gran valor paisatgístic i que constitueix un connector biològic entre el Montseny i el Montnegre-Corredor a través de la vall del Mogent. A més, va ser aquí on es va desenvolupar l'anomenada batalla de Cardedeu contra les tropes de Napoleó. Aquest patrimoni es perdria amb l'execució del kàrting, perquè suposaria l'artificialització d'aquest espai, la pèrdua de biodiversitat, la destrucció de les cobertes del sòl actuals, l'eliminació de sòls potencialment agrícoles, l'afectació irreversible d'aquest connector biològic i la pèrdua d'un patrimoni històric encara per explorar.

LA DISMINUCIÓ DE LA QUALITAT DE VIDA DELS VEÏNS I VEÏNES

A causa de la seva proximitat a barris de Cardedeu (la Granada, Bellavista, Poble Sec, i futur barri del Pla de les Parets), Llinars (Sant Josep, pla de Can Morató, i futur barri de la nova piscina), i Sant Antoni de Vilamajor (Sant Julià d'Alfou), entre 7.000 i 8.000 veïns i veïnes patirien impactes importants derivats del funcionament del kàrting, impactes que han estat analitzats d'una manera gens rigorosa en la documentació de la proposta: Impacte acústic del soroll continuat i acumulatiu dels karts i de l'increment de trànsit derivat de l'activitat i dels visitants. Saturació de la xarxa viària, que ja sovint es col·lapsa, tant entre setmana com en cap de setmana i que no pot admetre l'increment de trànsit previst pel circuit. Cal destacar que la proposta preveu uns itineraris d'accés al circuit pel municipi de Llinars del Vallès que no són creïbles i que transcorren per carrers urbans. A més, no té en compte l'augment de trànsit que patirà el municipi de Cardedeu. Increment de gasos contaminants provocats per l'augment de trànsit en una zona que, segons el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH), te poca capacitat per assumir noves emissions de determinats contaminants.

UNA MANCA DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA I DE TRANSPARÈNCIA INFORMATIVA

La Plataforma considera: Que la tramitació del Pla desenvolupada fins ara ha patit mancances greus de forma que han limitat la possibilitat de participació en el procés per part de la ciutadania. Les principals mancances han estat:

  • S'ha procedit a l'aprovació inicial de la proposta sense el corresponent document de referència del DMAH, de manera que no hi ha hagut cap document de l'administració ambiental que defineixi els requeriments estratègics i ambientals mínims.
  • S'ha tancat, per part de l'equip de govern, el servei de registre de l'Ajuntament de Llinars la tarda del darrer dia d'exposició pública, de manera que es reduïa així el termini d'al·legacions fixat per la legislació vigent.
  • No hi ha hagut cap acte informatiu i de debat per tal que la ciutadania pogués conèixer i opinar sobre la proposta.
  • Que determinades informacions són parcials que i no ajuden a la ciutadania a tenir una visió global del projecte:
  • Segons la proposta, l'aforament previst del circuit és de 1600 persones. Aquesta xifra se situa poc per sota de 2000, llindar a partir del qual la normativa estableix l'obligació d'incloure un estudi d'avaluació de la mobilitat generada en el projecte. En canvi, la capacitat real per a espectadors considerant les graderies i el talús sud és molt superior als 2000 espectadors. Prova d'això és l'aparcament previst supera aquesta xifra.
  • En la proposta s'analitzen uns suposats beneficis per a la comarca, però no es tenen en compte les despeses que implicaria per als ajuntaments de Llinars del Vallès i de Cardedeu. 

Persones Importants Adherides:

...del món universitari, social i cultural adherides al manifest de la Plataforma Stop Kàrting i que ho volen reafirmar públicament.

Carme Clusellas, Directora del Museu de Granollers i presidenta de l'Associació de Museòlegs de Catalunya.
Pep Puig, Enginyer industrial expert en energies renovables. Fundador d'Alternativa Verda i Grup de Científics i Tècnics per un Futur no Nuclear.
Pep Riera, Pagès. Fundador d'Unió de Pagesos i durant 25 anys coordinador nacional d'aquesta organització.
Agàpit Borràs, Arquitecte urbanista. Expert en ordenació territorial, planificació urbana i auditoria ambiental.
Salvador Milà, Advocat. Conseller de Medi Ambient i Habitatge en el govern de Catalunya 2003-2006. Diputat al Parlament per ICV-EUiA assignat al Vallès Oriental.
Sixte Garganté, Advocat, Director del Centre d’Estudis i Recerca Sindical de CCOO de Catalunya (CERES)
Josep Gordi, Geògraf i professor de la Universitat de Girona. Expert en anàlisi del paisatge des de l'òptica de l'urbanisme.
Maria Dolors Viñas, Periodista i membre de l'Ateneu de Granollers.
Francesc Circuns, Periodista
Agustí Coromines, Cineasta
Rosa Murtra, Documentalista
Marc Viader Exadvocat mediambientalista, jutge i fundador d'Els Verds de Catalunya.
Esther Vivas Revolta Global-Esquerra Anticapitalista,
Centre d’Estudis sobre Movimients Socials (CEMS) a la Universidad Pompeu Fabra
Josep Maria Antentas, Professor de Sociologia de la UAB . Coautor amb l’Esther Vivas del llibre "Resistencias globales. De Seattle a la crisis de Wall Street"
Albert Recio, Economista. Professor del Departament d’economia de la UAB. Co-director de Mientras Tanto. Militant en moviments socials i veïnals.
Andreu Lope, Professor titular de sociologia de la UAB
Manoleta Castells. Professora IES Lleida
Maria Alonso. Professora CEIP Les Franqueses
Agnès Galdón. Sociòloga Isabel Núñez. Escriptora, traductora i crítica literària. Professora de traducció literària a la Universitat Pompeu Fabra. Col·labora a La Vanguardia.
Àngel Pagès. Cooperativista i membre de les Trobades Alternatives del Baix Maresme
Jordi Pagès. Ecologista, membre de les Trobades Alternatives del Baix Maresme, impulsor de codesema i de la plataforma El Roure de Dosrius
Alfons Puertas. Físic i membre de l'equip de meteoròlegs de l'Observatori Fabra de Barcelona.
Lola Reche. Directora CEIP Granollers
Josep Sánchez. Professor CEIP Granollers